• امروز : شنبه - ۸ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 27 April - 2024
17
قیمت گوجه در کرمان افت کرد؛

نرخ گوجه در مزرعه ۲۰۰ و در بازار ۲۰۰۰ تومان

  • کد خبر : 456
  • 21 فروردین 1397 - 10:40
نرخ گوجه در مزرعه ۲۰۰ و در بازار ۲۰۰۰ تومان

 افت شدید قیمت محصولات کشاورزی در مزارع جنوب کرمان ادامه دارد و این بار نوبت گوجه فرنگی شده است بطوریکه اختلاف قیمت این محصول در مزرعه و بازار به ۱۸۰۰ تومان رسید. این روزها گوجه فرنگی نوبر در مزارع رودبار جنوب برداشت می شود اما به زودی بعد از رودبار برداشت این محصول از هزاران […]

 افت شدید قیمت محصولات کشاورزی در مزارع جنوب کرمان ادامه دارد و این بار نوبت گوجه فرنگی شده است بطوریکه اختلاف قیمت این محصول در مزرعه و بازار به ۱۸۰۰ تومان رسید.

این روزها گوجه فرنگی نوبر در مزارع رودبار جنوب برداشت می شود اما به زودی بعد از رودبار برداشت این محصول از هزاران هکتار مزارع شهرستان های جنوبی کرمان شروع می شود، این یعنی هنوز عرضه به حداکثر ظرفیت ممکن نرسیده است اما طبق گفته کشاورزان رودباری تقاضا برای این محصول آنچنان پایین آمده است که خریداران حتی رغبتی به پرداخت پول برای گوجه ندارد و در بهترین حالت کیلویی ۲۰۰ تومان محصول خریداری می شود.

این در حالی است که مغازه های شهر کرمان که از مزارع جنوب کرمان حدود ۴۰۰ کیلومتر فاصله دارد گوجه را کیلویی ۲۰۰۰ تومان به مشتری می فروشند.

در این میان سودی معادل ۱۸۰۰ تومان برای هر کیلو گوجه به جیب دلالان می رود، این در حالی است که هزینه برداشت و حمل و نقل هم توسط کشاورزان پرداخت می شود.

هر سال سایه دلالان بر سرمزارع جنوب کرمان می افتد و مشخص نیست چرا با وجود تکرار این مشکل به صورت سالیانه، برخورد جدی با دلالان که اکثرا غیر بومی هستند نمی شود.

این مشکل اما نه مربوط به دولت فعلی است و نه حربه ای سیاسی برای تبدیل شدن به چماقی برای راندن رقیب، افت قیمت محصول کشاورزی در حقیقت زندگی را در کام مردم و کشاورزان تلخ می کند. چند روز قبل بود که خبر از افت شدید قیمت هندوانه نوبر کرمان منتشر شد و حالا کشاورزان در شوک افت شدید قیمت محصول قبل از برداشت فرو رفته اند.

محمد اسفندیاری یکی از کشاورزان جنوب کرمان است می گوید: با این قیمت حتی هزینه برداشت محصول نیز جبران نمی شود و بهتر است، محصول را برداشت نکنیم و مزرعه به محل چرای دامها تبدیل شود.

وی تصریح کرد: همزمان با کرمان گوجه از مزارع هرمزگان هم برداشت می شود اما این مساله مختص سال جاری نیست بلکه این امر به قدمت کشت محصول گوجه در ایران است اما هیچ گاه قیمت اینچنین کاهش نیافته است این پدیده طی دهه اخیر روی می دهد و دلیلش عدم بازاریابی مناسب توسط متولیان دولتی و عدم برخورد جدی با دلالان است.

 اسفندیاری بیان کرد: هر سال شاهد افت قیمت هستیم اما این افت قیمت فقط دودش به چشم کشاورز می رود همین گوجه با بهترین کیفیت در بازار مصرف شهرهای بزرگ از جمله کرمان ۲۰۰۰ تومان به فروش می رود و سوال این است این اختلاف قیمت به جیب چه کسانی می رود و چرا با این افراد برخورد نمی شود.

این کشاورز بیان کرد: چرا زمینه عرضه مستقیم محصول در بازار مصرف مهیا نمی شود و هر سال کشاورز باید نگران باشد که حتی هزینه های کشت محصول هم جبران نشود.

احمد سرایانی یکی دیگر از کشاورزان است که از وزیر جهاد کشاورزی و مسئولان مرتبط می خواهد برای رسیدگی به این مشکل به جنوب کرمان سفر کند و از نزدیک دلیل افت قیمت در مزارع و افزایش قیمت در فروشگاه های بازار مصرف را بررسی کند.

هزینه حمل و نقل به صورت تساعدی رشد می کند

وی می گوید: گوجه محصولی است که باید بلافاصله بعد از برداشت به بازار منتقل شود اما بعد از برداشت کشاورز به سد دیگری می رسد و کامیون داران می دانند کشاورز در وضعیتی قرار گرفته که توان تصمیم گیری ندارد قیمتهای بسیار بالا برای حمل محصول را پیشنهاد می دهند.

وی بیان کرد: قیمت کارگر و جعبه از قیمت محصولی که در جعبه ها قرار دارد بسیار بیشتر است و هیچ انگیزه ای برای برداشت نمی ماند.

وی در خصوص خرید توافقی محصول نیز می گوید: این قیمت هم پایین است تنها مزیتی دارد این است که کشاورز حداقل ورشکست نمی شود و هزینه ای که برای کشت متقبل شده است را مجددا به دست می آورد.

وی گفت: باید کارخانه های رب گوجه در جنوب کرمان با ظرفیت بالای راه اندازی شود و محصول بلافاصله به محصول دیگری که ماندگاری بالا دارد تبدیل شود.

وی افزود: در برخی از نقاط کشور گوجه در مقاطعی از سال نزدیک به ۸۰۰۰ تومان قیمت دارد اما در این فصل ما باید منت دلالان را بکشیم که محصول را با قیمت بسیار اندک بخرند که حداقل بتوانیم بخشی از هزینه هایمان را جبران کنیم.

دولت از کشاورزان حمایت می کند

رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان اما در آخرین اظهار نظرش گفته اجازه افت قیمت را نمی دهیم و دلیل افت قیمت گوجه برداشت هم زمان محصول در هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان است.

سید یعقوب موسوی از کشاورزان خواسته است که بعد از بازگشت مسافران نوروزی به شهرهایشان محصول را برداشت کنند که متقاضی خرید وجود داشته باشد اما حالا که چندین روز از پایان سفرهای نوروزی گذشته است افت قیمتها نه تنها کاهش نیافته بلکه کاهش پیدا کرده است.

 وی می گوید: ما برای جلوگیری از افت شدید محصول طرح خرید توافقی محصول را آغاز کرده ایم و از کشاورزان می خواهیم به هیچ عنوان محصول را به دلال نفروشند.

نخستین گام برای حل مشکل کشاورزان

وی قیمت توافقی خرید را ۳۷۰ تومان اعلام کرد و گفت: این محصول پس از خرید در اختیار کارخانه های رب گوجه قرار می گیرد.

وی گفت: این طرح با همکاری تعاون روستایی جنوب کرمان اجرا می شود و در هفت شهرستان جنوب کرمان به اجرا گذاشته می شود.

وی عدم تعادل بین عرضه و تقاضای محصول را دلیل افت قیمت می داند و می گوید: مشکلات کشاورزان در حال بررسی است و سعی می کنیم با هماهنگی دستگاه های مختلف مشکلات حمل و نقل نیز برطرف شود.

نماینده مردم شهرستانهای جنوبی کرمان نیز خواستار تدبیر مسئولان و جلوگیری از افت نرخ محصولات مختلف کشاورزی در جنوب کرمان شد و بیان کرد: انواع محصولات کشاورزی در این فصل یکی پی از دیگری برداشت می شود و باید از تولید ملی حمایت شود.

احمد حمزه بیان کرد: این مساله هر سال تکرار می شود پس به سادگی قابل پیش بینی بود که برداشت همزمان محصول موجب افت قیمت خواهد شد و باید برای جلوگیری از این مشکل چاره اندیشی می شد.

وی با اشاره به ورشکستگی کشاورزان بیان کرد: با این قیمت که در بازار وجود دارد، کشاورزان حتی توان بازپرداخت وامهای کشاورزی و تامین هزینه های برداشت را نیز ندارند.

حمزه اظهارکرد: ایجاد صنایع بالا دستی کشاورزی می تواند حلال این مشکل باشد ضمن اینکه می تواند مشکل اشتغال در جنوب کرمان را نیز برطرف کند.

وی ضمن انتقاد از هزینه بالای حمل و نقل گفت: نباید تعیین قیمت را به بازار عرضه و تقاضا واگذار کرد و ورود نکرد چون به شدت هزینه ها افزایش می یابد در حال حاضر هزینه حمل و نقل هر تن محصول ۳۵۰ هزار تومان است.

با آغاز خرید توافقی حالا کشاورزان خیالشان کمی آسوده تر شده و میزان خسارت مردم کاهش می یابد اما معضل دلال ها در بازار محصولات کشاورزی وجود دارد و این افراد در کمین آغاز کشت سایر محصولات می مانند.

لینک کوتاه : https://sirjannews.ir/?p=456
  • منبع : مهر

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام های بسیار طولانی منتشر نخواهد شد.